http://www.hiphopleeft.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/8294715jaarlogobanner.png
http://www.hiphopleeft.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/322900bestartikelbanner.png
http://www.hiphopleeft.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/867093bannerfotos.jpg
http://www.hiphopleeft.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/521199Bannerbestgelezenallertijden.png
News Image

2007-2012: vijf jaar Hiphopleeft

...

News Image

2007-2012: Hiphopleefts beste stukken

...

News Image

2007-2012: Hiphopleefts beste foto's

...

News Image

2007-2012: Hiphopleefts best gelezen stukken

...

Overzicht op naam
Zo Moeilijk - Nieuwe Moves


Top Notch

Door Thomas Heerma van Voss, 1-3-‘11

2011 is tot dusverre een goed jaar voor de Nederlandse hiphop. Boef en de Gelogeerde Aap leverde met Wij Zijn een verdienstelijk debuut af, RBDJAN loste met De Onderbaas de hoge verwachtingen in, ZwareJongenZ wist zichzelf met W.E.D. knap op de kaart te zetten en ook Zo Moeilijk doet in positieve zin van zich spreken. Zo Moeilijk (2006) en Nijmeegse Modo (2008) waren beide al verrassend sterke albums, zij het dat de groep op sommige tracks nog licht zoekende leek naar een eigen sound. Die sound is inmiddels definitief gevonden. Met Nieuwe Moves levert het Nijmeegse drietal één van de sterkste Nederlandse rapalbums ooit af.

Het recept van Nijmeegse Modo is eigenlijk ongewijzigd. Nog steeds voeren dikke, rauwe bassen de boventoon, terwijl Nosa en Roscovitsch de kenmerkende zelfpocherij afwisselen met een enkele serieuze noot. Maar voor alle drie de leden geldt: ze hebben hun stijl iets toegankelijker gemaakt en daarmee geperfectioneerd. Dat komt bij de producties het duidelijkst naar voren. Voorheen liet Nikes al zien een eigen, duistere stijl te hebben, maar op Nieuwe Moves is de producer voor het eerst in staat een album volledig te dragen. Of het nu de grimmige binnenkomer Doomdenkers is, het openhartige Rijkdom (met Sticks en Akwasi) of de eerste single Codes (met Akwasi), overal weet de producer met weinig middelen (sommige beats bestaan uit alleen een drum- en baslaag) een ijzersterke sfeer op te roepen - soms onheilspellend, soms luchtig, maar altijd uniek. Het meest indrukwekkende van zijn prestatie is nog wel dat alle producties duidelijk in elkaars verlengde liggen - na een paar seconden is een Nikes-beat al te herkennen - zonder dat Nieuwe Moves ook maar even eentonig wordt.

Ook rappend is Zo Moeilijk vooruitgegaan, met name Roscovitsch. De afgelopen jaren presenteerde hij zich al als een uiterst zelfverzekerde MC met een heerlijk nonchalante flow, op Nieuwe Moves staat hij nog sterker in zijn schoenen. Zijn couplet op het krachtige Cirkels (met Sticks) illustreert dit treffend. In minder dan een minuut tijd combineert Rosco hier stemverheffingen, tempowisselingen, dubbele rijmconstructies en tig quotables (“Ras King is baas, ik ben niet meer op straat//Ik rijd alleen langs om te kijken hoe het gaat”) en zorgt hij er ondertussen voor dat het nergens geforceerd of krampachtig aanvoelt.

Nosa, de andere rapper van het stel, springt wellicht iets minder in het oog, maar is daarmee niet minder belangrijk. Met zijn soepele flow en neutrale stemgeluid zorgt hij er namelijk voor dat Nieuwe Moves ook op rappend vlak geen eendimensionale rit wordt. Dit doet hij op een uiterst vakkundige manier; enerzijds vestigt hij niet al teveel aandacht op zijn coupletten, anderzijds staat hij bij ieder nummer zodanig zijn mannetje dat hij nergens wordt overschaduwd. En dan zijn er ook nog legio gastrappers, waaronder Leeroy, Kabel en Rico, die zich allemaal moeiteloos invoegen tussen Nikes' beatgeweld en het geheel zodoende nog meer gezicht geven.

Het resulteert in een album dat de annalen van de vaderlandse hiphop ongetwijfeld zal halen. Nieuwe Moves is gevarieerd, consistent en vooral volwassen. Zo Moeilijk heeft over het algemeen afgezien van de experimentele franjes die Nijmeegse Modo af en toe sierden, wat een toegankelijker en strakker album heeft opgeleverd. Ook de veelal vakkundig geconstrueerde teksten verdienen eigenlijk nadere bespreking, maar het beste is om die zelf te horen. De flows van de mannen voegen namelijk veel extra's toe aan de beats. Het enige manco van het album - voor zover er überhaupt van een manco kan worden gesproken - is dat de gevoelige momenten het niet altijd halen bij de meer rauwe. Natuurlijk, op tracks als Wij (met Lienke) en Kant A legt de crew haar ziel overtuigend op tafel, maar zo strak en eigen als het donkere Untouchable klinken deze tracks toch niet. Maar dat is slechts een detailkwestie, want op Nieuwe Moves wordt verder prachtig tussen diverse stijlen afgewisseld, met de beats van vader Nikes als leidraad en de raps van Rosco en Nosa als onmisbare ondersteuning. Ruim twee jaar geleden zei Nikes: "Op den duur kunnen mensen niet meer om ons heen." Toen hadden die woorden kunnen worden geïnterpreteerd als die van een overambitieuze nieuwkomer. Wie Nieuwe Moves grondig beluistert, weet wel beter.

 

Reacties

 
+22 #1 Sjaakspeare 02-03-2011 05:55
''Één van de sterkste Nederlandse rapalbums ooit'' zou wat mij betreft op zijn minst viereneenhalve plaat moeten krijgen. Je lijkt erg enthousiast; durf dan ook gewoon een opzienbarend positief cijfer toe te kennen. Als je dat te vaak nalaat, scheid je het kaf halfbakken van het koren.

Trouwens: persoonlijk vind ik Nosa altijd juis zeer opvallend. Misschien zelfs mijn favoriete Nederlandstalige rapper. Ik weet niet hoe hij het op deze plaat doet, want ik ken slechts een paar nummers, maar hij beschikt over een geweldige, achteruitgezakte flow, een toffe, zelfverzekerde uitspraak, vindingrijke intonatie en hoogcreatieve teksten, waarmee hij zeer vaardig balanceert tussen hiphopconventies als zelfverheerlijking en aggressiviteit enerzijds, en tot de verbeelding sprekende absurditeit anderzijds. Voor Rosco geldt dit allemaal in mindere mate, als je het mij vraagt, zij het dat het zelfverzekerdheidsgehalte bij hem dan weer wel met twee vermenigvuldigd dient te worden.
Citeer
 
 
+6 #2 sjoerd 02-03-2011 11:31
Harde recensie van hard album. Ik heb 'm nog niet geluisterd maar tot nog toe zijn die vier platen meer dan terecht!
Citeer
 
 
+11 #3 Lilkim 02-03-2011 11:48
Die beats op dit album zijn ziek...
Citeer
 
 
+8 #4 Rule 02-03-2011 14:23
Zeker hard album! Artwork vind ik dan weer wat minder. Maar hey, het gaat om de muziek. Vanaf de vorige cd's al fan van de mannen uit Nijmegen. Hardste tracks tot nu toe: Cirkels, Aman, Tuurlijk
Citeer
 
 
-9 #5 Stapler 02-03-2011 14:31
Verplichte kost voor de Nederhoppert!

Mooi om te horen dat ze vooruit zijn gegaan, ben benieuwd!

PEAAACE
Citeer
 
 
+6 #6 CNN4life 02-03-2011 15:52
Mooi dat Hiphopleeft al meteen een volwaardige recensie van dit album heeft; verdient het ook, want het zit goed in elkaar, is twintig nummers lang boeiend en wisselt ook nog eens af tussen allerlei stijlen. De moderne Eigen Wereld?
Citeer
 
 
+4 #7 wiebel 02-03-2011 15:54
Die shaakspeare begint spontaan dingen te roepen terwijl die niet eens het album heeft geluisterd.Ik zal je zeggen, heeeel hard album! Goeie recensie!!
Citeer
 
 
+6 #8 Bro Ruud 02-03-2011 19:06
Sowieso zijn die beatz écht gruwlijk. Shitt is zeker & serieus wel aan hierzo. 'Wij' (track 8) vind ik ook een unieke beat, maar ook zeker wel superhard. Bless & Lobi voor deze boyz!

Hard + beste album
Nu al classic wel hoor ;)
Citeer
 
 
+4 #9 Sjeep 02-03-2011 20:36
Begrijp me niet verkeerd die plaat is zeker dope, maar om Rosco credits te geven voor zijn dubbele rijmconstructies gaat wel heel ver. Deze review is wat mij betreft te positief.

@ CNN4Life: moderne Eigen Wereld? Echt niet, in geen enkel opzicht evenaart Nieuwe Moves Eigen Wereld.
Citeer
 
 
+5 #10 woble 02-03-2011 21:34
Hele toffe plaat, inderdaad hele open sound. De vergelijking met Opgezwolle is niet nodig vind ik ook. Maar er mag nog wel een plaat bij ipv 4. Ze zijn allemaal gegroeit dus ook rosco verdient die credits zeker @Sjeep
Citeer
 
 
+10 #11 Stapler 02-03-2011 22:44
Vet!
Iedereen haat me dood. Kweet niet eens waarom xD.
Citeer
 
 
+7 #12 HGC 02-03-2011 22:48
Tot nu toe klinkt het vet, maar ben het eens met Sjaakspeare: de thesis (het is het beste Nederlandse hiphop album in jaren) wordt door het te lage cijfer niet bewezen
Citeer
 
 
+2 #13 CNN4life 02-03-2011 23:26
Waar wordt die thesis verkondigd dan :S ?
Citeer
 
 
-10 #14 Sjeep 03-03-2011 00:09
@Woble: Natuurlijk verdient hij credits, maar dat is voor zijn flow en delivery. Zijn rijms zijn ontzettend basic.
Citeer
 
 
+8 #15 digg 03-03-2011 00:35
ik hoor mensen klagen over de rating, maar dat is toch wat overdreven? Als je naar deze recensent en site kijkt, weet je dat hij gewoon niet zulke hoge cijfers geeft.. Dat is toch alleen maar goed? Ik heb er veel waardering voor dat er uberhaupt zulke stukken worden geschreven; andere sites geven ook wel aandacht aan zomoeilijk met filmpjes en interview, maar een mening geven, die goed onderbouwd en openhartig is, dat gebeurt nagenoeg nooit. Hier wel. Respect daarvoor.
Citeer
 
 
+8 #16 TonyCeremonie 03-03-2011 09:44
Haha 'moderne' Eigen Wereld, alsof die plaat lichtjaren geleden is uitgebracht. Mooie uitspraak, no offence.
Mooie omschrijving van Sjaakspeare over Nosa, geen moeite om me erbij aan te sluiten.
Citeer
 
 
+5 #17 Spa 03-03-2011 11:48
VInd de plaat erg vet maar om hem nou met Eigen Wereld te vergelijken gaat mij wat ver.
Citeer
 
 
+5 #18 Lilkim 03-03-2011 12:07
Komt wellicht nog wel, hij heeft het wel in zich; veel tracks, veel sfeerwisselingen, rustig, hard, etc.
Citeer
 
 
+7 #19 Sjell 03-03-2011 18:51
ga de cd snel luisteren... Als nijmegenaar moet ik zo moeilijk natuurlijk supporten!

Maar 4 sterren van thomas belooft veel goeds!
Citeer
 
 
+5 #20 PETERjan 03-03-2011 20:31
Wat een album
Citeer
 
 
+7 #21 Freedom 03-03-2011 20:51
Vind het echt raar, dat mensen dit nu al een classic gaan noemen. Album is pas net een dag uit ofzo.

Maar ik moet zeggen, ik vind het wel dope klinken.
Eindelijk weer eens een album, wat orgineel is.
Citeer
 
 
+5 #22 Nijmegenaar 03-03-2011 21:54
Voor mij is het de vijfde plaat van deze mannen, de eerste is alleen geheim (bevat de demo van Rosco en veel Engelstalige sh*t van Nosa..
Dan natuurlijk Zo Moeilijk, Nijmeegse modo, Nog Moeilijker (ondergrondse Mixtape te vinden via google) en Nieuwe Moves!

Morgen Releaseparty

Eeeuujj!!
Citeer
 
 
+10 #23 Gradje 03-03-2011 23:20
Mooie recensie, ik heb het album alweer paar keer geluisterd. Vond het in het begin matig, maar naar 3 luister beurten waardeer ik het alweer, en vind ik het een hele goede plaat, natuurlijk nosa die zichzelf weer bewijst en keiharde beats van nikes. Ook al vind ik een vergelijking met eigen wereld alweer te overhaast.
Dat blijft voor mij wel een onaantastbare plaat van Nederlandse bodem.
Citeer
 
 
-7 #24 Pudgee 04-03-2011 10:59
In de recensie wordt het album ook helemaal niet vergeleken met Eigen Wereld, toch?
Citeer
 
 
+6 #25 sjakie 04-03-2011 12:19
jammer vind ik dat Nosa niet meer naar de voorgrond dringt, hij is keihard. brap
Citeer
 
 
+4 #26 Bro Ruud 05-03-2011 14:20
Ohja, nog ff één ding hé. Het is geen ''Aman'' maar Jaman ;) Het stond verkeerd op Luisterpaal, check nu de CD maar eens.

& idd vergeten om te zeggen, die beats zijn focking sick sicky pappie!
Citeer
 
 
+4 #27 digg 05-03-2011 16:16
sick sicky pappie?
Citeer
 
 
-4 #28 karel 05-03-2011 19:17
nee, focking sick sicky pappie zelfs
Citeer
 
 
-4 #29 CNN4life 06-03-2011 18:16
En nu terug naar de muziek: ook na een week blauwdraaien blijft dit een meesterlijk album. Echt 'n klassieker..
Citeer
 
 
-14 #30 Harco 07-03-2011 00:40
Okay, dus Rosco, Nosa en Nikes liepen de TopNotch-studio binnen en zien daar Kees. Kees heeft het mad-druk, want ja, hij is MANAGER, dus hij wil het kort houden.

Kees legt de mannen even kort uit hoe hij het album wil hebben: de sound, alles. Kees belt gewoon even een paar keiharde producers uit zijn TopNotch-stal die wel even kunnen opdraven voor deze release. Want deze beats, op Nieuwe Moves, zijn niet van Nikes, toch? Of wel!?!

Dus Kees heeft al die producertjes gebeld; Reverse, Big2, iedereen. Dan zegt 'ie tegen de heren van Zo Moeilijk: "Hey, jullie doen het zo, of anders: FUCK JULLIE."

En zo werd Nieuwe Moves geboren. Want wees nou eerlijk: dit heeft toch niks met die dikke vibe van Nijmeegse Modo te maken?

TOCH?
Citeer
 
 
+8 #31 Gradje 08-03-2011 11:28
@ harco
Wat een fantasie heb je toch ook. Wat een clown ben jij.

Artiesten ontwikkelen zich door, en dan veranderd de sound. Kijk naar spuugdingen en dan het vervolgplaten als alledaagse waanzin.

Ze ontwikkelen zich gewoon weer door en krijgen daardoor een andere 'dikke vibe'
Citeer
 
 
-11 #32 Harco 08-03-2011 14:30
Zo is het gegaan hoor, Gradje.
Citeer
 
 
+4 #33 Burnetti 08-03-2011 19:13
Hier heeft Kees net zo weinig mee te maken als alle reageerders hier... Album ligt ook ontzettend in het verlengde van Nijmeegse Modo, men schildert het nu een beetje af alsof ze op de commerciële toer zijn gegaan. Get outta here!
Citeer
 
 
-5 #34 Harco 08-03-2011 19:33
Sarcasme is een bitch, hè?

Maar goed, nee, vind hem vele malen minder dan Nijmeegse Modo. Maar in het verlengde ligt het zeker niet. De eerste paar tracks misschien nog wel, met die Mummy en War of the Worlds-samples. Voelt nog allemaal vrij duister aan, maar daarna vind ik dat het vrij weinig te maken heeft met haar voorganger.

Overigens nog steeds mad respect voor de drie heren hoor, blijkbaar vinden fans dit ook tof, maar ikzelf vind het gewoon jammer dat ze een andere weg zijn ingeslagen.
Citeer
 
 
-7 #35 Gradje 08-03-2011 20:17
@ harco
Ik ben echt zo blij met iemand die zo goed alles doorheeft in de nl scene.

Flikker toch op, tupac heeft zeker ook nog meegewerkt aan het album uit jou bronnen?

Ga lekker verder met carnaval vieren, want daar pas jij wel goed tussen met je onzin taal.
Citeer
 
 
+3 #36 Formz 23-03-2011 17:22
100% yugo boss beats fool haha
Citeer
 
 
0 #37 Mass URL Shortener 19-03-2014 02:05
Thanks for sharing your thoughts on hiphopleeft. Regards
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen